L’experiència de Luz de todos

Membres de la comunitat de San Pablo Tacaná, a Guatemala, durant els treballs previs a l’execució del projecte. Font: web del projecte.

Ir a descargar

Dins el programa de FetsCoopera hem reflexionat i debatut sobre les possibilitats de treball conjunt entre la cooperació internacional, l’economia social i solidària i les finances ètiques. Fins hi tot hem arribat a generar una guia de bones pràctiques per tal d’estructurar aquesta col·laboració. Però hem d’anar més enllà i començar a abordar experiències concretes que ens ajudin a créixer amb la pràctica. En aquest nou episodi dels podcasts de FetsCoopera us presentem una d’aquestes experiències, una que permetrà als habitants de San Pablo Tacaná, a Guatemala, produir no només la seva pròpia electricitat, sinó també condicions de desenvolupament sostenible. Es tracta de la iniciativa Luz de Todos.

Alguns dels actors socials de la comunitat ens acompanyen per aquest recorregut per ajudar-nos a entendre fins a quin punt, la producció comunitària d’electricitat és un vector de transformació. El Víctor ens ajuda a tenir el context energètic d’un país com Guatemala on “els productors d’energia són empreses transnacionals que es fan riques ràpidament perquè es dediquen a espoliar els recursos naturals de les comunitats i a vulnerar l’estabilitat econòmica de moltes famílies”.

L’Ulises, per la seva banda, recorda que l’energia és el principi del desenvolupament sostenible. “La solució al problema social del país és generar la nostra pròpia electricitat. És pràcticament l’origen de totes les lluites si es pensa en desenvolupament pur. Quan pensem en salut, en educació, en independència, hem de pensar en energia”, explica aquest líder comunitari.

Acompanyeu en aquest podcast el recorregut per les reflexions de la comunitat, la reivindicació de les seves necessites cobertes pels seus propis recursos i el desenvolupament pràctic d’aquest projecte que permetrà als habitants de San Pablo Tacaná accedir a l’electricitat, construint la seva pròpia central hidroelèctrica i fer revertir els ingressos en millores socials, “amb la participació de tota la comunitat”.

Un comentari Digues la teva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s