Confluir en un altre mon que ja existeix

Fets10

Ir a descargar

“Des dels sectors més organitzats de l’economia solidària, l’objectiu és enfortir-nos perquè ens hem adonat que treballant sols, des de diferents àmbits, només l’estem fent pessigolles al capitalisme i al neoliberalisme més salvatge en l’àmbit internacional”. Així expressa el Fernando Paniagua, membre de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), la finalitat del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores (FSMET) que s’està cuinant des de Barcelona.

Per aquest motiu, no és estrany que dues de les idees que més es repeteixen en l’explicació d’aquesta iniciativa siguin confluència i procés. Aquest treball de trobada i d’enfortiment conjunt es recolza sobre quatre eixos de treball: les economies feministes, l’agroecologia, els comuns i l’economia social i solidària. I són les experiències d’aquests àmbits les que han de dialogar per tal de construir les connexions globals des d’una intervenció local. A diferència d’altres trobades, el FSMET, “no és un esdeveniment, és un procés”, afirma la Marta Musić, una altra de les participants en el grup impulsor des de Tejido Global de Alternativas (GTA, per les seves sigles en anglès).

El passat mes d’abril es va produir a Barcelona la primera trobada de preparació d’aquest fòrum que està previst que se celebri l’any 2020. Aquesta activitat inicial, que va comptar amb la participació de 350 persones de 46 països diferents pretenia col·locar els fonaments per un treball de plantejament “dels reptes comuns i de la construcció d’una agenda conjunta” que arribi fins a 2020, segons explica Paniagua. En tot cas, un dels elements importants és que aquests processos de confluència es facin respectant les dinàmiques locals particulars.

Musić recorda que una part de l’enfocament de procés es recolza sobre el treball mitjançant una plataforma digital que permet continuar avançant fins a l’organització de la trobada de 2020 o es pretén “definir una agenda comuna pels deu anys vinents”. La força d’aquest procés de construcció recau en el treball per “obrir aquest espai on hi ha gent tan increïble que treballa des del local, que es poden trobar i teixir vincles i veure com es poden recolzar”, des del punt de vista de Marta Musić.

Per aquesta activista el resultat més tangible de les primeres jornades de preparació van ser les “propostes d’articulació en l’àmbit regional i d’elaboració d’un calendari d’esdeveniments internacionals per poder presentar el Fòrum”. “És en aquests espais de col·laboració on podem aprendre d’altres processos, compartir les nostres experiències i definir estratègies en comú. I, en aquest sentit, és important construir des de la diversitat i el respecte a aquesta diversitat”, sentència.

Paniagua insisteix en el fet que el focus no està posat en l’exhibició, sinó al procés i en aquest sentit és fonamental “la participació de la base”, és a dir, la implicació de les organitzacions que estan duent a terme projecte directament al terreny. Pel que fa al món de la cooperació, Paniagua considera que el seu paper és important en tres sentits. D’una banda, donant suport a la creació de confluències i grups locals promotors “que comencin a integrar a la seva agenda que confluir és una bona idea”. D’altra banda, mobilitzant els recursos per poder comptar al FSMET amb el número més gran possible d’experiències reals aquí. I, finalment, afavorir la participació en el fòrum virtual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s