Les propostes per viure en la transformació

Fets09

Ir a descargar

Als anys 40 del segle passat es va posar de moda un lema: “España, país de propietarios”. Des d’aleshores s’ha anat instal·lant a l’imaginari col·lectiu la sensació que la compra i, una mica menys, el lloguer són les úniques opcions residencials. Tanmateix altres fórmules es van obrint pas. “L’expansió del cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús s’explica en part per la crisi immobiliària. El cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús en sol públic, et dóna la possibilitat d’accedir-hi de manera més econòmica en una situació de preus que no es poden assumir. Encara estem en una lògica molt associada a la situació econòmica”, explica el Diego Carrillo de la cooperativa Celobert. Aquesta és només una de les possibilitats d’aquest enfocament transformador del dret a l’habitatge.

La Lucia Basurto, de Sostre Cívic, i el mateix Diego Carrillo, de Celobert, expliquen algunes d’aquestes fórmules, reflexionen sobre la implantació d’aquestes modalitats a la nostra realitat, però sobretot obre una porta a tot un ventall de possibilitats de viure d’una altra manera el dret a l’habitatge o el dret a la ciutat.

“A Catalunya el fenomen de l’habitatge cooperatiu està naixent”, explica Lucia Basurto, “i tot i que nosaltres no tenim els recursos per solucionar l’emergència residencial, sí que tenim clara la necessitat de fer incidència política. Tenim clar, juntament amb altres entitats, el model que volem i cap a on caminem”. Aquest model es va implantant, però ho fa molt a poc a poc perquè ha de fer front a idees preconcebudes molt fermes vinculades a l’habitatge.

En tot cas, els col·lectius interessats per aquestes fórmules són diversos i a més s’apropen a aquestes experiències amb interessos diferents, com explica Carrillo: “Pel que fa a l’edificació, tenim clients que vénen del tercer sector, com les cooperatives d’habitatge o organitzacions que volen adequar-se l’espai de treball, però també tenim molts clients particulars que estan motivats per l’alta eficiència energètica, la construcció ecològica, treballar amb una cooperativa, perquè en realitat l’economia social i incorporar una sèrie de valors a la teva proposta és un atractiu”.

Aquesta realitat creixent es va consolidant com demostra la nova sectorial dins la Xarxa d’Economia Social i Cooperativa que promou l’habitatge social i transformador, o el Consell de l’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona on participen organitzacions de la societat civil com la PAH o l’Observatori Desc, cooperatives com Sostre Cívic o els equips tècnics de Celobert. “Es comencen a generar espais de treball conjunt on cadascú pot aportar per sumar i aquestes sinergies són bàsiques per poder arribar a fer coses que tinguin un cert impacte”, comenta el Diego Carrillo.

La Lucia Basurto, de la seva banda considera que un dels reptes fonamentals és donar a conèixer les propostes d’aquest moviment: “El model és diferent perquè aquí s’han de fer moltes reunions, la presa de decisions és conjunta, s’han de gestionar conflictes… perquè estem decidint entre tots. S’ha d’estar amb els valors”. Però, sobretot, “s’ha de difondre el model, perquè la gent no ho coneix i per tant no es pot demanar”, segons la Lucia Basurto.

Un comentari Digues la teva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s