Cap a la renovació de les energies

img_9176

“De vegades, invertir en eficiència energètica i en renovables no és rendible individualment, però hi ha una millora en salut per les condicions de l’habitatge; en la protecció de la gent que està en una situació més vulnerable, que són precisament la gent que té menys recursos; i en una millora pel bé comú, inclòs l’intent d’aturar el canvi climàtic“. D’aquesta manera tan senzilla i directa explica la Clara Ferrer de la consultoria energètica Aiguasol, la importància d’aturar-se i reflexionar sobre el canvi que es pot operar amb els serveis energètics que es tenen contractats i amb l’ús que es fa d’aquesta energia.

La conversa amb la Clara Ferrer, d’Aiguasol; l’Albert Calomarde, d’Azimut360 i el Ferran Marin, de Som Energia, permet aclarir qüestions en relació a com podem fer la transició energètica? Com podem consumir energia d’una altra manera? O fins i tot com podem instal·lar-la a casa nostra o a la nostra oficina? La Clara també adverteix: “La transició energètica és un repte molt gran perquè inclou canvis no només en la implementació de solucions tècniques, sinó també canvis socials, de maneres de consumir, d’organitzar-nos, o de pensar, inclús”.

Azimut360 pretén “donar a la gent eines per poder fer instal·lacions i enginyeria més local” en l’entorn de l’energia fotovoltaica, segons explica l’Albert. Ell distingeix dues aproximacions diferents d’aquest enfocament de la sostenibilitat energètica. D’una banda, aquelles i aquells que “hi creuen i que posen per davant un criteri verd, ecològic, sostenible i veu una part econòmica a banda”; i per altra part, els i les que “o no hi creuen o només ho veuen des d’un punt de vista econòmic”. “Podem estar col·laborant amb una ONG o un grup cooperativista per desenvolupar el seu projecte, però no només en l’àmbit energètic sinó compartint la nostra experiència de funcionament com a cooperativa, generant sinergies de com entenem el treball”, conclou l’Albert Calomarde.

Pel que fa al consum d’energia, la Clara Ferrer recorda que en tots els casos es poden executar mesures a les edificacions per a millorar l’eficiència, “si tens possibilitat de tocar l’envolupant de l’edifici, la pell i els sistemes de generació” la possibilitat de guany en la reducció d’emissions o en el consum d’energia és més gran. L’Albert Calomarde explica que Azimut360 treballa sovint amb entitats de cooperació quan aquestes volen incorporar als seus projectes mesures de millora de l’eficiència energètica.

Per la seva part, el Ferran Marín considera que les entitats socials i cooperatives poden animar al seu teixit a desplaçar-se cap a aquestes fórmules de consum més sostenibles establint acords de col·laboració col·lectius i explotant les xarxes associatives. “Nosaltres oferim als nostres socis serveis d’eficiència energètica, a través d’informes que es basen en les seves pautes de consum per aconsellar la millor modalitat”, explica el representant de Som Energia. El Ferran Marín destaca la necessitat d’enfortir la difusió d’aquest tipus d’iniciatives per arribar a més gent i es queixa que els mitjans no acostumen a parlar-ne. L’Albert Calomarde convida a les entitats a apropar-se a les cooperatives que treballen en aquest entorn de la sostenibilitat energètica perquè puguin comprovar directament quina és la influència de la seva visió no lucrativa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s