Assegurar-se que ho canviem tot

El món de les assegurances és una pota clau del sistema financer i cada any mou al món més de 290.000 milions d’euros. Les assegurances són una eina inevitable en el moment de dur a terme qualsevol activitat econòmica, ja sigui per disposar d’infraestructura (magatzems, vehicles, etc) o per gestionar l’entorn laboral (mútues, etc.). L’economia social i solidària necessita, d’una manera o d’una altra, d’assegurances accessibles compatibles amb els valors que promou.

Per a parlar de com afrontar el repte de disposar d’un ecosistema d’assegurances compatible amb els valors de l’economia social i solidària, a FETSCoopera hem parlat amb en Jordi Via, soci treballador de la Cooperativa Arç, una corredoria d’assegurances especialitzada en el sector de l’economia social i solidaria, i amb Sergi Salabert, coordinador del Segell EthSI, que certifica l’adopció de pràctiques de responsabilitat social i d’inversió èticament orientada i socialment responsable en el món de l’assegurança.

La penetració de productes d’assegurança ètica a Catalunya és, ara per ara, escassa. Tot i així, i contra el que es podria pensar en un principi, l’ecosistema de les assegurances ètiques a Catalunya es troba força desenvolupat. Si bé a nivell europeu existeixen mecanismes per a certificar o destacar pràctiques concretes i o productes d’assegurança locals a diversos països, com són els casos de França o de la revista Ethical Consumer a Gran Bretanya, el model que s’està implantant aquí va més enllà i busca certificar globalment les empreses o entitats proveïdores d’assegurances.

És en aquest sentit que el segell EthSI és un pas ambiciós que permet fer entendre a l’usuari quin ús es fa dels diners. L’objectiu del segell és de recuperar la funció social de l’assegurança com a dispositiu d’ajuda mútua, i per aquest motiu inclou no només una sèrie de criteris bàsics -per exemple, certificar que els diners no s’inverteixen amb finalitats poc ètiques com la industria de l’armament- sinó que monitoreja l’impacte global de les asseguradores, corredories i assegurances en la societat. Estableix diversos nivells d’acreditació en base a criteris de responsabilitat social, impacte o medi ambient, entre d’altres, als quals les entitats acreditades es comprometen a aprofundir a mig termini mitjançant compromisos especifics. Aquest monitoreig no es limita al moment de la certificació, sinó que es realitza en permanència a través de l’Observatori de les Finances Ètiques.

Disposar d’un segell específic que certifica l’assegurança ètica permet per una banda donar visibilitat i facilitar un element diferenciador a aquelles cooperatives i actors especialitzats en el món de l’economia social i solidària. Al mateix temps, és una via d’accés per a aquelles entitats que, tot i tenir formes i principis compatibles, no s’hi situen, però poden estar interessades en visibilitzar i en aprofundir en el seu valor social com és el cas de les mútues.

Actualment, entre 6 i 10 asseguradores i mediadores d’assegurances disposen d’una acreditació EthSI. Una d’aquestes empreses és Arç, una cooperativa que agrupa una vintena de sòcies treballadores i que es troba especialitzada en el sector de l’economia solidaria, el món associatiu i les energies renovables. A més a més, és la primera mediadora d’assegurances d’Europa registrada amb el màxim nivell d’aquest segell per a la gestió de l’assegurança ètica i solidaria. Arç intenta donar sortida mitjançant productes d’assegurança ètica a totes les necessitats que un actor operant en alguna de les seves àrees d’especialització pot necessitar. Tot i així, és un fet que actualment, si bé l’assegurança ètica ofereix un bon nombre de prestacions, encara no és capaç de cobrir totes les necessitats. En aquests casos des d’Arç s’ha optat per oferir una sortida no certificada però sempre intentant que això resulti en un focus d’atracció de nous actors (asseguradores, mediadores, etc.) cap a l’acreditació EthSI.

Val a dir que de manera global encara no hi ha hagut una veritable difusió de les possibilitats de l’assegurança ètica entre el sector de les ONG i de la cooperació. En aquest sentit tant des de Arç com des de EthSI veuen el sector no només com un espai natural de creixement, donada la confluència de valors entre ambdós sectors, sinó també un potencial enorme de cara a la divulgació de les assegurances ètiques entre la base social de les entitats. Tal i com ja va passar amb la banca ètica, el rol de mitjanceres que tenen les ONG entre l’economia social i solidària i una base social constituïda de persones amb una sensibilitat especial no es pot menystenir. El segell EthSI ha fet visible que existeix la capacitat de respondre des del sector de l’economia social i solidaria a les necessitats concretes de les persones i entitats, però ara falta fer taca d’oli per arribar a tota la base social del sector i aquí les ONG tenen un paper important, tant com a clients com a transmissores del missatge.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s