Finances ètiques i cooperació: resum de les jornades.

Ja fa algunes setmanes va tenir lloc a Barcelona la jornada “Cooperació i finances ètiques, una aliança necessària“.  Ara es possible descobrir els elements clau i les idees força sobre els vincles entre cooperació i finances ètiques a través de les capsules online sobre les experiències presentades en el marc de la jornada.

Les entitats de finances ètiques, potser un dels actors menys coneguts del món de la cooperació, van ser al centre de l’escena. Entre elles trobem Oikocredit, explicant-nos com a través del programa de microcrèdits de l’entitat capta fons al nord per tal de donar préstecs al sud que possibilitin la inversió en projectes amb valor social. Fiare, per la seva banda, ens explica com funciona la  seva línia de crèdit per a ONG i com es mobilitzen avals bancaris per a entitats que permeten a aquestes últimes accedir a línies de projectes molt més ambicioses. I per a que no quedin dubtes sobre la viabilitat de les inversions que realitzen les entitats bancaries amb criteris de finances ètiques, aquestes ens presenten xifres: Cada euro que Fiare inverteix a la seva linia de microcrèdits a Ecuador, Perú, Senegal i Benin es transforma en 2’7€ al cap de dos anys. Per transformar la realitat s’ha de ser molt creatiu i l’enllaç entre les entitats de cooperació i les finances és un món per explorar.

Des del camp de les ONG, OXFAM ens explica que no tot el que es pot fer es redueix als microcrèdits i que entre aquests últims i els crèdits convencionals existeix un “espai buit” –the missing middle– que no està cobert per les plataformes orientades a microcrèdits però que és essencial per a la posada en marxa d’iniciatives econòmiques de mitjana envergadura amb un alt impacte social.  Des de l’organització s’ha començat a treballar aquest espai, actuant com avalista d’aquest tipus d’emprenedoria en projectes d’inversió amb un alt “impact investment” o “alt impacte social”.

Des d’una visió més del món de l’empresa, AlterNativa 3 ens explica com a través de les entitats de finances ètiques i del seu compromís amb l’àmbit de la solidaritat i la cooperació la cooperativa ha obtingut els crèdits i avals necessaris per tal de posar en marxa una de les iniciatives de comerç just més importants de Catalunya. Des d’una altra perspectiva veurem com l’Olivera SCCL, arrel d’una demanda puntual des de Guatemala per tal d’acollir una persona afectada per la repressió en la lluita contra els abusos en l’explotació de l’energia, descobreix un espai propi des d’on actuar com a agent de transformació social. Aquesta cooperativa decideix implicar-se més directament en temes de justícia global començant un projecte de producció local i comunitària d’energia que ha permès crear cooperatives d’energia amb un capital de prop de 6 milions d’€.

Els vincles entre finances ètiques i cooperació son un món encara embrionari i poc desenvolupat, com quedà palès a la Taula Rodona de la jornada Cooperació i finances ètiques, una aliança necessària. Però a Catalunya existeix un interès creixent cap als vincles existents i potencials entre la cooperació “tradicional” i les possibilitats que ofereixen les experiències que s’estan duent a terme en l’àmbit de finances ètiques i economia solidària. Aquest interès és compartit tant per les entitats de cooperació i de finances ètiques com, sobretot, per les institucions. Malgrat tot existeix un gran desconeixement sobre quines possibilitats reals existeixen a nivell de tipologies de projectes o de finançament. Cal doncs que  l’interès compartit es canalitzi cap a espais de diàleg i de treball en comú que permetin fer créixer aquest espai encara força desconegut.

Totes les càpsules es troben disponibles al canal de Youtube de la jornada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s