Sobreviure al consumisme

El Black Friday acaba de passar i el Nadal s’acosta. Davant l’onada consumista pròpia d’aquesta època de l’any, en aquest nou podcast de #FETSCoopera parlem de les opcions que ens ofereix l’economia social i solidària per abordar amb èxit el consumisme exacerbat que la caracteritza. Fins i tot, les entitats aprofiten la situació per recaptar fons a través de regals solidaris, que acaben engreixant la llista d’objectes més o menys inservibles a casa de les persones que els donen suport, i de retruc la llista de contradiccions per superar.

Per a fer-ho amb serenor i garanties ens hi acompanyen la Laura Muixí (SETEM, Pam a Pam), en Rubèn Suriñach (cooperativa mésOPCIONS i  coordinador de Balanç Social de la Xarxa d’Economia Social – XES) i en Jordi Rojas (revista Opcions).

Una primera reflexió que cal plantejar-se és la possibilitat trobar maneres de regalar que no passin per la compra i l’economia monetària. Si malgrat tot tenim la necessitat de recórrer a la nostra butxaca per tal de satisfer els nostres desitjos o obligacions familiars, o campanyes de fundraising, llavors és important ser conscients de que hi ha una altra manera de produir i de fer economia que ja és real: l’economia social i solidària.

Aquesta economia alternativa es basa, segons ens explica en Rubèn, en elements com ara valors ètics, pràctiques igualitàries a nivell intern o impacte ambiental positiu. En aquest sentit des de Pam a Pam ens expliquen que han elaborat fins a 15 criteris que ens permeten distingir quines empreses, cooperatives o productes formen part de l’economia social i solidària. Per a que un producte o servei rebi l’etiqueta d’economia solidària hauria de poder complir-ne, com a mínim, la meitat.

Molts dels grans àmbits de consum ja es troben actualment coberts en la seva totalitat per l’economia social i solidària. Destaquen per una banda els sectors del tèxtil o l’agroalimentari, àmpliament representats per un teixit productiu cada vegada més extens. Però hi ha també sectors que mica en mica s’obren pas, com el dels serveis de telecomunicació (Som Connexió), electricitat (Som Energia) , finances ètiques, i un llarg etcètera.

Existeixen diversos projectes que permeten tant a particulars com a entitats explorar i entrar en contacte amb els actors de l’economia social i solidària. Per una banda, trobem el mapa de Pam a Pam, que recull més de 500 iniciatives distribuïdes arreu del territori català. També son recursos  a tenir en compte  el directori de la XES, amb més de 200 entrades, i la revista Opcions.

Si volem fugir de l’anècdota del regal nadalenc i anar més enllà, per tal d’incorporar l’economia social i solidària d’una manera més o menys permanent a la nostra quotidianitat, ja sigui a nivell tant particular com d’entitat, cal pensar que  es tracta en bona mesura de fer l’exercici de canviar els nostres hàbits de consum. Un cop presa la decisió és relativament senzill i factible de dur a terme. Si se’ns fa una muntanya, ens pot donar un cop de mà la comunitat de consum conscient de la cooperativa més OPCIONS. Des d’aquest espai s’ofereix un servei integral per tal d’ajudar a aquelles persones que malgrat comparteixen els valors de l’economia social i solidària, es veuen sobrepassades per la barrera de tràmits i incertesa que els suposa la idea de fer efectiu el canvi. Per a les entitats, la revista Opcions acaba de publicar el llibre  “Som part del canvi, guia pràctica de consum conscient i economia solidària per associacions” que dóna pistes a les entitats sobre com dur a terme la incorporació de pràctiques de consum positiu.

Despulleu el Nadal de materialisme i centreu-vos en els vincles afectius. I més endavant, plantegeu-vos canviar el vostre consum al llarg d’un curs, any o període de planificació que s’escaigui, és més senzill del que us imagineu.

 

Un comentari Digues la teva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s